top of page

Anlaşmalı Boşanma



Türk Medeni Kanunu gereğince evliliklerinin 1 yılını doldurmuş çiftlerin tıpkı evlenirken olduğu gibi boşanırken de birlikte boşanmanın hukuki ve mali sonuçlarında fikir birliğine vararak, beyanlarını mahkeme huzurunda bizzat bildirmeleri durumunda gerçekleşen boşanma davası türüdür.

Anlaşmalı Boşanma Nasıl Yapılır?

Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için öncelikle tarafların boşanma hususunda sonra da varsa çocuğun velayeti, şahsi ilişki, nafaka ve tazminat gibi sair hususlarda mutabakata varmış olmaları gerekmektedir.

Bu mutabakatın, bir protokol metnine dökülerek , metninin taraflarca imzalanması sonrasında, usulüne uygun olarak anlaşmalı boşanma davası açılmalıdır.

Açılacak dava sonrasında verilecek duruşma gününde taraflar, mahkemede hazır olur ve boşanma konusundaki iradelerini açıklarlar. Boşanma davasına bakan hâkimin uygun görmesi ile birlikte boşanmaya kararı verilir.


Mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama olarak Duruşmadan yaklaşık 2-3 hafta sonra mahkeme, gerekçeli karar hazırlayacaktır. Boşanma kararının kesinleşmesi için, gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi gerekir. Boşanmanın tam olarak gerçekleşmesi için tarafların, gerekçeli kararı tebliğ alması ve bu kararı 2 haftalık süre içinde istinaf etmemesi veya beklememek için , mahkemeye kararı istinaf etmekten feragat ettikleri hususunda dilekçe vermeleri gerekir.

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları Nelerdir?

a. Evlilik birliği en az bir yıl sürmüş olmalıdır.

b. Boşanmak için eşler ya birlikte mahkemeye başvurmalı ya da bir eş diğerinin açtığı boşanma davasını kabul etmelidir.

c. Hakim, tarafları bizzat dinlemelidir.

d. taraflar bir protokol düzenlemeli ve protokol mahkeme tarafından uygun görülmelidir.

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçmek Mümkün müdür?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararına göre, anlaşmalı boşanma davalarında taraflar, duruşmaya çıkmış olsa bile boşanma hükmü kesinleşmeden önce anlaşmalı boşanmaktan vazgeçebilir.


Anlaşmalı Boşanmayı taraflar kendi yapabilir mi , Avukat Zorunlu mudur?

Tarafların anlaşmalı boşanma işlemlerini gerçekleştirirken konunun uzmanı bir avukattan hukuki yardım almaları zorunlu değildir. Ancak protokol hazırlarken yapılacak bir hata bile tarafların belirli haklarını geri dönüşü imkansız olacak şekilde kaybetmesine neden olabilir. Bu sebeplerle, tüm davalarda olduğu gibi anlaşmalı boşanma davalarında da tarafların mutlaka bir avukattan hukuki destek almalarında yüksek menfaatleri bulunmaktadır.

 
 
 

Comments


© 2023 by Laraberkm

FOLLOW US:

  • Instagram
  • w-facebook
  • Twitter Clean
bottom of page